user_mobilelogo

Met een rijbewijs B (ook voor 2toDrive) heb je de bevoegdheid om een aanhangwagen te besturen als de toegestane maximum massa van de aanhangwagen niet meer bedraagt dan 750 Kg. Is de toegestane maximum massa meer dan 750 Kg, dan mag dat indien de toegestane maximum massa van de auto én de aanhangwagen (de totale combinatie) niet zwaarder is dan 3500 Kg.  (Je kunt dit gemakkelijk controleren door de toegestane maximum massa van het kentekenbewijs van de auto op te tellen bij de toegestane maximum massa van het kentekenbewijs van de aanhangwagen).

Indien de toegestane maximum massa van de auto en de aanhangwagen (de combinatie) zwaarder is dan 3500 Kg, dan moet je minimaal een rijbewijs B+ (code 96) hebben. Daarmee mag je combinaties besturen met een toegestane maximum massa tot 4250 Kg.

Indien de toegestane maximum massa van de auto en de aanhangwagen (de combinatie) meer is dan 4250 Kg én de toegestane maximum massa van de aanhangwagen niet meer bedraagt dan 3500 Kg, dan mag je de combinatie besturen met rijbewijs E achter B. Voor alle andere (zwaardere) combinaties moet je in het bezit zijn van een vrachtwagen rijbewijs (C1E).

In Nederland wordt er geen verschil gemaakt tussen examen B+(code 96) en examen BE. Pas na het behalen van het rijbewijs wordt bij de gemeente gevraagd welke rijbewijs je wenst.

 
 

Opleiding E achter B

 
 

Cursus aanhangwagen / caravan