Welke lessen krijg ik

* Dynamische theorielessen.

* Alles rondom de voertuigbediening. (Denk hierbij aan starten, stoppen, sturen, schakelen, remmen, enz.).

* Verkeersregels.

* Verkeersprocedures (Hoe je moet handelen bij verschillende verkeerssituaties).

 

Rij angst

In Nederland zijn tussen 800.000 en 1000.000 mensen die lijden aan een of andere vorm van rij angst. Een half miljoen Nederlanders rijdt zelfs helemaal geen auto meer als gevolg van rij  ang...

Lees meer...

Brancheorganisatie

In Nederland zijn tussen 800.000 en 1000.000 mensen die lijden aan een of andere vorm van rij angst. Een half miljoen Nederlanders rijdt zelfs helemaal geen auto meer als gevolg van rij  angst. De redenen hiervan zijn zeer divers.

Als je rij angst hebt is zelfs de stap om een rijschool te bellen vaak al erg groot. Wij bieden deze mensen ondersteuning aan en kunnen hen goed helpen met een speciaal programma dat op onze rijsimulator is geïnstalleerd.

 

Uitleg over de les in de simulator en het vervolg hierop.

Elke rit duurt 50 minuten. Tijdens die rit wordt regelmatig gevraagd om de hoeveelheid spanning aan te geven door een cijfer op een knoppenkastje in te typen. Je zult merken dat gaandeweg de rit de spanning afneemt. De training begint in een rustige landelijke wegomgeving. De tweede rit is een rit door een stad met meer verkeer. In de derde rit rijd je over een snelweg met veel verkeer. De ritten zijn er op gericht om de angst die je voelt tijdens het rijden op effectieve wijze te behandelen. Na afloop van de rit krijg je een grafiek waarop te zien is hoe de spanning tijdens de rit is verlopen. Ook bij andere angsten zien we steeds vaker dat methoden en technieken uit de Virtual Reality worden toegepast om angst op een effectieve manier te behandelen, zoals bij smetvrees, angst voor spinnen, etc. Het grote voordeel van Virtual Reality technieken zoals simulatoren is, dat er geoefend kan worden in een veilige omgeving, terwijl de stimuli die de angst oproepen nog steeds realistisch kunnen worden aangeboden. Mensen worden dan dus blootgesteld aan de beangstigende prikkels. Deze techniek heet 'exposure in vivo'. De kern daarvan is dat mensen met een bepaalde angst, zoals rij angst, systematisch in de realiteit (in vivo) aan de beangstigende situaties worden blootgesteld (exposure), waarbij de angst ervaren wordt, maar de angst neemt af als de beangstigende situatie langer wordt ervaren. Maar in de simulator is er geen werkelijk gevaar, waardoor mensen met rij angst de blootstelling aan de beangstigende situaties goed aan kunnen en deze dus lang genoeg kunnen ervaren om de angst te overwinnen. Daardoor kan de rij angst al in een paar trainingsuren sterk worden verminderd.

In overleg kunnen we vervolgens stap voor stap in de normale lesauto gaan rijden.